miércoles, 18 de abril de 2018

Marxisme i Anarquisme


Resultado de imagen de marxisme

       1. Cerca informació sobre el Moviment Obrer de finals del segle XIX i en fas un resum.
El moviment obrer és un conjunt d'agrupacions,moviments i pràctiques de classe obrera,creat amb el objectiu d'alliberar-se de l'explotació capitalista,assolir millores laborals i,fins hi tot,transformar la societat mitjançant una revolució social.
Es va anar configurant com la resposta de la clase treballadora als problemes provocats per la industrialització i el capitalisme, mitjançant un llarg procés de lluita en la qual va adquirir consciència col·lectiva de pertànyer a una classe social amb uns interessos comuns,tot manifestant diverses formes de protesta i de reivindicació,tant a escala nacional com a escala internacional.
L'any 1881 aparegué el ludisme(Ned Lud).Es un moviment desorganitzat,visceral,basat en destrucció de màquines com a defensa dels llocs de treball.
 El socialisme utòpic :intelectuals il·lustrats amb preocupacions socials.Critiquen el capitalisme(atur,explotació,crisis..),denucien l'individualisme i les desigualtats provocades per la concentració de la propietat privada,desconfien de la política i dels polítics.Cerquen una societat justa i fraternal(benestar general).Ara bé,no tenen un contingut revolucionari,són reformistes.
El 1825 els obrers anglesos aconseguiren el dret d'associació.Així varen néixer els primers sindicats per millorar les condicions laborals.El 1830 es creà l'Associació Nacional per a la Protecció del Treball.Era la resposta a la necessitat de coordinar els diversos sindicats,per tal de fer-los més grans i forts.
El 1834,sota la influència d'Owen,es creà la Great Trade Union.
El 1838 els obrers anglesos iniciaren un projecte polític propi,amb l'elaboració de la Carta del Poble(cartisme).
El cartisme va ser el primer moviment de masses reclamant el sufragi universal.Tot i que recollir més de tres milions de signatures,el Parlament rebutjà les peticions.Ara bé,aconseguiren millores parcials,com la jornada de 10 hores al dia,gràcies a la col·laboració amb la burguesia. 
La revolució del 1848 implicarà primer la col·laboració entre els obrers i la burgesia més liberal en contra de la gran burgesia.Posteriorment però,la burgesia s'uní i derrotà els obrers.

RESUM:
El moviment obrer es un conjunt de moviments i pàctiques dels obrers,amb l'objectiu d'alliberar-se de l'explotació capitalista,millores laborals i transformar la societat.Al 1881 aparegué el ludisme un moviment desorganitzat i basat en la destrucció de màquines per defensar els llocs de treball.També va apareixer el socialisme utòpic creat per intelectuals il·lustrats preocupats per la societat,van criticar el capitalisme,l'individualisme i les desigualtats,creades pels monarques i propietats privades i cerquen una societat justa i fraternal,són reformistes.A l'any 1825 els obrers anglesos aconseguiren el dret d'associació,creant els primers sindicats per millorar les condicions laborals.El 1830 es va crear l'Associació Nacional per a la Protecció del Treball,per coordinar els sindicats per fer-los més grans i forts.El 1834 es va crear la Great Trade Union gràcies a l'influència d'Owen.L'any 1838 va apareixer el cartisme creat pels obrers anglesos,va ser el primer moviment de masses reclamant el sufragi universal.La revolució del 1848 va implicar la col·laboració entre obrers i burgesia més liberal  en contre la gran burgesia.Però més tard la burgesia s'uní i va derrotar als obrers.
       2. Cerca informació i exemples de l'Anarquisme i del Marxisme. Fes un esquema amb les diferències entre ells.
Anarquisme:no té cos doctrinal tan elaborat com el socialisme.Es a dir,sense comandament,sense poder.Es basa en la llibertat i igualtat(ideolgia libertària).
Els oprimits s'aixecaren de manes espontània contra la seva explotació,creant-se una societat igualitària,basada en la lliure federació de comunes.L'Estat seria destruït.
La nova societat no tindria propietat privada,ni classes,ni jerarquies(ni Déu,ni Estat,ni amo).
Tots els béns serien col·lectivitzats,creant-se cooperatives de producció i consum.
Marxisme:es basa en tres eixos(l'anàlisi del passat,la crítica del present i l'elaboració d'un projecte de futur.L'economia es basa en uns elements que van cambiant:els modes de producció i les relacins de producció.Les relacions econòmiques fan que en qualsevol època la societat es divideixi en dues classes antagòniques:dominants i dominats.

DIFERÈNCIES:
Marxisme:1.Defensava la violència.
 2.La societat era dividida per dues classes socials.
3.Defensa l'idea que s'ha de donar més valor a la classe obrera.
4.Eliminar les classes socials i la propietat privada.
5.Promou la llibertat religiosa.

Anarquisme:1.Cerca una societat sense estat.
2.No existeix la propietat privada.
3.Les propietats són bens comuns.
4.Els bens són posseïts per individus i associacions d'individus.
5.Hi ha llibertat religiosa,però hi ha tendències més fortes cap l'ateisme.

                        
Karl Marx:un dels creadors dels marxisme.                  El símbol dels anarquistes.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Entrada lliure    1. Fes una entrada lliure amb imatges i ben elaborada. L'ESQUIZOFRÈNIA   És una malaltia mental caracteritza...