lunes, 30 de abril de 2018

Comprensió lectora

1. Resumeix el text Els diferents conceptes sobre la família.

                         2. Fes un comentari personal sobre l'escrit. Què en penses? Creus que un infant és més feliç en una família tradicional? Raona la teva resposta.

                         3. Creus que el lloc on es viu influeix en tenir un tipus de família o un altre? (Barri, ciutat, país...). Argumenta la teva resposta.

                         4. Exposa quin és el teu ideal de família i explica per què.


          Els diferents conceptes sobre la família

 
Darrerament el concepte de família ha esdevingut objecte de polèmica, amb molta presència als mitjans de comunicació i opinions i manifestacions de signe oposat.

Un dels últims episodis d'aquesta polèmica va escaure's el 27 de gener de 2008, arran d'un acte al Palau de Congressos de Barcelona que aplegà cinc mil assistents en defensa de la dita família tradicional, acte contestat fora del recinte per un grup que cridava consignes en favor de la llibertat sexual, del matrimonis homosexuals i del dret d'avortament.

Promogut per algunes entitats cristianes, l'aplec del Palau de Congressos no va estalviar crítiques als governs català i espanyol, similars a les expressades en la manifestació feta a Madrid el mes de desembre de l'any passat en favor de la família cristiana (l'havia convocat l'arquebisbat d'aquella ciutat). Tots dos actes compartien una mateixa idea de fons: que els poders públics volen arraconar la família tradicional, segons que es desprèn de la llei que regula el matrimoni homosexual, de la que agilita el divorci i de l'assignatura d'educació sobre ciutadania...

Contra aquesta idea, hom argumenta que hi ha models familiars diversos, i que el reconeixement legal d'aquesta diversitat no va contra ningú, sinó que es limita a tenir en compte la pluralitat de fet de la societat.

De la família a les famílies

 Les dades de l'IDESCAT il·lustren la diversitat de models familiars.Sigui com sigui, el cas és que la diversitat de models familiars és inqüestionable. La família tradicional, de pares casats amb fills, continua predominant, però és contrarestada per la proliferació de llars unipersonals, famílies monoparentals (pare o mare amb fills), parelles de fet, parelles sense fills, unions homosexuals, llars compartides... Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT), durant el període 1991-2001 les parelles de fet van passar del 4,48% al 8,68%; les llars unipersonals, del 13,59% al 20,93%; les llars monoparentals, del 8,18% al 8,47%; les parelles sense fills, del 20,88% al 22,41%; en canvi, les famílies amb fills van passar del 52,11% al 40,95%.

El cas de Barcelona...

 El 2001 les llars barcelonines de famílies amb fills sumaven el 30%.Aquesta tendència a la baixa de la família tradicional és més accentuada a Barcelona, segons l'estudi 'Evolució i tendències de les llars, les famílies i les persones a la ciutat de Barcelona'. El 2001 les llars barcelonines de famílies amb fills sumaven poc més del 30%, tan sols quatre punts més que no les llars unipersonals, les que més havien augmentat d'ençà del 1991. Les parelles sense fills ranejaven el 20%; les mares amb fills eren el 7,65%; i els pares amb fills, l'1,49%.

...i, especialment, d'alguns barris

Les llars unipersonals són les primeres a la Ciutat Vella, Gràcia i l'Eixample.Més encara: les llars unipersonals superaven les de pares amb fills als districtes de la Ciutat Vella, Gràcia i l'Eixample, amb percentatges de més del 30% en tots tres casos. L'estudi també exposa que el 2002 els casaments civils van ultrapassar els casaments religiosos, fet general a Catalunya dos anys més tard (el 2004 el 60% dels casaments de Barcelona foren civils).

1.El concepte de família darrerament ha creat grans debats i polèmica als mitjans de comunicació.Ja que darrerament han augmentat més les famílies d'un pare o una mare,homosexuals i sense fills,que les famílies tradicionals un pare,una mare i fills.Hi ha un percentatge més alt de mares amb fills que pares amb fills.Però encara avui en dia es conserven les famílies tradicionals a alguns barris.

2.Crec que no hi hauria que haver conflictes en la societat per aquest tema ja que tothom té el dret a decidir si vol ser mare o pare d'un fill,es a dir,que no es important que totes les famílies siguin tradicionals,una familia és una família sense importar si els pares són homosexuals,si el fill es adoptat,si es una mare o un pare sol cuidant de un fill o dos pares,per a jo una família poden ser els teus amics,pares,padrins... Una família és qualcú que et fa feliç i t'ajuda en els teus mals moments.
Sí,com he dit abans un infant pot ser feliç tant una família tradicional,com no,perquè el que importa es que la o les persones que et cuidin t'estimin i t'ajudin.

3.Crec que sí i que no,perquè això depén de la persona i lo greu que pot ser el cas,perquè per exemple si una persona viu en un ambient a casa molt violent,pot passar que aquest en un futur es contertesqui en un psicòpata,ja que a casa no li han ensenyat el que està bé i malament,però tmabè pot haver casos de que aquest persona gràcies a l'educació del col·legi si que pugui diferenciar el bé i el mal.

4.Jo no tenc cap ideal de família perquè per jo una família es qualcú que t'ajuda en tot moment i passi el que passi no t'abandonen i t'aporten alegría a la teva vida.


Dites populars i refranys del sol





Comenta quinze dels trenta-tres refranys sobre el sol que tens a continuació, explica el seu contingut i diguès per què t'han cridat l'atenció.


                                               Dites populars i refranys del sol



Sembla que per fi el sol comença a prendre possessió del temps (ganes tenim) i que la primavera campi realment per tot arreu. Després d'aquest llarg hivern necessitam ja l'escalfor del sol. Per a donar-li la benvinguda, he seleccionat un grapat de dites i refranys d'aquest astre.

Dites populars i refranys del sol

Aigua de juliol encén el sol
Al juliol, trau les garbes al sol
Al mes de Juliol, a l'era hi fa bon sol
Any de sol, any d'alegria
Bon sol per Sant Jordi i Sant Marc i podràs veure el vi a raig
Corona de sol mulla els pastors, corona de lluna pastors eixuga
Crema més el sol d'Abril que el de tot l'estiu
De l'aigua d'octubre i de sol de maig, naix el blat
Del sol d'hivern i de núvols d'estiu, enganyats eixiu
El sol de març porta refredats
El sol de juny estalvia llum
El sol de Març es nota set anys a la cara
El sol ha sortit i ha fet cluc, no pensis, pagès, en res d'eixut
El sol, a l'hivern enmadrat, es lleva tard i s'acotxa aviat
En presència del sol, poca llum és gresol
Hivern molt assolellat, estiu molt ventat
Pel Juny, molt sol i molta son
Pel juliol, pobres dels que estan al sol
Per l’advent, posa’t al sol i guarda’t del vent
Per l’Octubre, fuig de l’ombra i busca el sol
Pluja d'Abril i sol de tardor, solen fer l'any millor
Quan el sol es pon amb capa, de tres dies no se'n escapa
Quan plou i fa sol, passeja el caragol
Quan surt el sol, surt per a tothom
Qui té sol, que més vol?
Rojor al vespre, sol a la finestra
Sol blanc, senyal de fang
Sol de febrer, emmascara com un calderer
Sol eixint, Déu ens do un bon pensament
Sol i aigua, temps de Març
Sol matiner no dura dia sencer
Sol que pica, aigua segura
Vent de llevant, sol triomfant




Al mes de Juliol, a l'era hi fa bon sol
Significat:Que al mes de juliol fa molt de Sol.
Any de sol, any d'alegria
Significat:Alegria
El sol de març porta refredats
Significat:Que el mes de març fa poc sol i la gent es refreda.
El sol de juny estalvia llum
Significat:El sol al mes de juny dura durant més temps,es a dir,es pon molt més tard.
Quan plou i fa sol, passeja el caragol
Significat:Després de la pluja, hi apareix el sol,es quan surten els cargols.
Quan surt el sol, surt per a tothom
Significat:Que quan surt el sol tothom ho veu. 
Qui té sol, que més vol?
Significat:que amb el sol no necessitam res més.
Rojor al vespre, sol a la finestra
Significat:Al vespre quan es posa el sol el cel es torna roig.
Sol blanc, senyal de fang
Significat:Una posta  entre borina és presagi de pluja.
Sol de febrer, emmascara com un calderer
Significat:El sol a febrer encalenteix molt.
Sol eixint, Déu ens do un bon pensament
Significat:Quan el sol surt ens porta alegria.
Sol i aigua, temps de Març
Significat:Quan hi ha sol i pluja es el temps que hi sol haver en març.
Sol matiner no dura dia sencer
Significat:El sol que fa al matí no dura tot el dia.
Sol que pica, aigua segura
Significat:Que el sol que es molt calent,crea plujes.
Vent de llevant, sol triomfant
Significat:que si fa sol i hi ha vent de llevant el clima es més suau.

Aquests poemes m'han agradat perquè són fàcils d'entendre.

Resultado de imagen de sol  

Imaginació...




                1. Escriu una història, mínim 20 línies, on apareguin els següents personatges: un llibre, una capsa
 màgica, un nin i una ovella. Imaginació al poder!

Hi havia una vegada un nin que es deia Enric ell vivia en el camp amb els seus pares.Al camp hi teníen moltes ovelles,porcs,cans,moixos,vaques,cabres,gallines i molts més animals.Aquesta família sobrevivia gràcies al conreu i a la llet,ous i carn que els hi  aportaven els animals.
Però el problema de viure al camp era que per anar a l'ecola es tenia que aixecar-se molt prest i caminar molts de quilòmetres. 
Un día quan l'Enric tornava de  l'escola es va trobar una petita ovella blanca amb una ferida a la cama.Aquest preocupat per l'animal va decidir agafar-la i dur-la cap a casa.
Quan va arribar a casa,va curar a la petita ovella i li va donar menjar.
El que l'Enric no sabía era que aquella ovella era una ovella molt especial,era una ovella màgica,que provenía d'un altre món,anomenat Sol.
Aquesta ovella tenía el poder de concedir desitjos a les persones de bon cor però si li feies mal aquesta no et concedía desitjos.
L'Enric va seguir tractant l'ovella bé,la alimentava,la rentava i fons hi tot li va posar un nom,Hope,que significa esperança en anglès.Hope cada vegada creixía més i corria pels camps lliurement i feliç.
Un día mentre 'Enric passejava pel camp amb l'ovella,Hope li va parlar,ell estranyat va pensar que era alguna persona que hi havia amagada per allà,però tornà a escoltar la veu i va asabentar-se que aquesta veu provenia de la ovella.Li va demanar si era ella la que estava parlant al que va contestar que si.L'ovella li va explicar a l'Enric quins eren els seus poders i d'on provenia i que ella li concedría tots els desitjos que ell volgués amb la condició de que aquests desitjos no tenguin un fí maligne.L'Enric tenía tantes ganes de anar a visitar el mo´n del qual provenia l'ovella va desitjar anar a aquell món.
L'ovella va dir que per entrar al seu món es necessitava un llibre, ja que aquest obría un portal i a través d'aquest es podia entrar al seu món. Així qie l'Enric emtusiasmat va tornar a casa,va gafar un llibre de la biblioteca i el va obrir,d'aquest llibre es va obrir un portal i vàren entrar. Quan vàren entrar, l'Enric es quedà fascinat,aquel món era molt bonic,els camins eren de colors,les cases eren petites,de fusta i amb una decoració molt extravagant.L'ovella va agafar una capsa de la seva capsa i la va mostrar a l'Enric aquest estranyat va demanar perquè li va donar un capsa,l'ovella li va dir que primer haurien d'anar cap al castell i allà ja la podrà obrir.
Varen seguir el camí cap al castell quan arribaren l'ovella li va dir que obrís la capsa,ell va obrir la capsa i d'aquella màgica capsa apareguè un cavall i un carruatge.
Varen pujar i varen entrar al castell,però quan varen entrar al castell es va fixar que als trons només estava ocupat el de la reina,ell estranyat li va demanar a l'ovella a on era el rei,aquesta va dir que ella era el rei d'aquest món.

FI


miércoles, 25 de abril de 2018

Opinió personal



Resultado de imagen de prohibido

            Explica si trobes que la tauromàquia s'hauria de prohibir i per què. Recorda que per defensar la teva opinió necessites conèixer bé l'estructura dels textos argumentatius, que ja hem vist enguany.

Sí,crec que s'hauría de prohibir la tauromàquia.Ja que és inhumà maltractar un animal només per pura diversió.
A més de que aquesta pràctica s'està extenent per tot el món.Aquesta pràctica ha de parar.A més de que aquesta pràctica es perillosa,ja que posa en perill la vida del torero i del públic,ja que aquesta pràctica el que fa es provocar a l'animal. 
El fanàtics d'aquesta práctica argumenten que l'animal lluita per la seva vida i mor amb honor,però la pregunta és perqué un animal ha de lluitar per la seva vida?
El torero té avantatges,ja que abans de dur al toro cap a la plaça se'ls debilita (utlitzant una droga anomenada fenilbutazona,afeitant-lis les banyes,etc.).
Hi ha més maneres de passar la tarda hi entretenir-se ,a l'edat mitjana aquesta pràctica es feia per poder entretenir-se avui en dia hi ha més formes d'entretenir-se,que mirar com maten i torturen cruelment a un animal.

martes, 24 de abril de 2018

Un poc de música al blog

Resultado de imagen de musica


   1. Explica quina és la teva cançó preferida, aquella que significa alguna cosa molt especial per a tu. També pots explicar per què i què et fa sentir. Penja la lletra al teu blog, el vídeoclip, si en té i alguna imatge representativa.

Les cançons que més m'agraden són:
Kream-Talking to the moon
Jonghyun ft.Taeyeon-Lonely 

Videos:
-https://www.youtube.com/watch?v=Kyu2KYAlpgA
-https://www.youtube.com/watch?v=NpTpEsE9G8c

Opinió:
La primera cançó m'agrada perqué el significat que té es molt bonic i profund.
La segona cançó m'agrada perqué es de un dels meus cantants preferits,ja que m'agrada molt la veu que té i les seves cançons,aquesta cançó té un gran significat per jo,ja que és la darrera cançó que va pujar l'artista abans de suicidar-se i la lletra em marcà molt.

Kream-Talking to the moon
Lo sé.Estás en alguna parte muy lejos
La noche cuando la luz de las estrellas azules 
ilumina mi habitación.
Apóyate en la ventana.
Espera que las nubes se tambaleen con el viento.
Cuando la luna llena consiga un eclipse en mis pupilas sumergidas.
Hablándole a la luna.
Me quedo despierto toda la noche con mis ojos abiertos.
Hablándole a la luna.
Tal vez verás la luna y me hablarás.
Luzco como tonto tratando de llamarte pero no puedo alcanzarte.
Por favor,oh por favor,cariño,cariño.
Algún día cuando escuches mi voz en tus sueños.
Abre tus labios.No dudes en responder.Me extrañas también.

Espera que  las nubes se tambaleen con el viento.
Corazón lleno de espera.
Cuando la luna llena consiga un eclipse en mis pupilas sumergidas.
Hablándole a la luna.
 Me quedo despierto toda la noche con mis ojos abiertos.
Hablándole a la luna.
Tal vez verás la luna y me hablarás.
Luzco como un tonto,trato de llamarte pero no puedo alcanzarte.
Por favor,oh por favor,cariño,cariño.
Hablándole a la luna.
Me quedo despierto toda la noche con mis ojos despiertos.
Hablándole a la luna.
Tal vez veras la luna y me hablarás.
Luzco como un tonto,rato de llamarte pero no puedo alcanzarte.
Por favor,oh por favor,cariño,cariño.
Resultado de imagen de kream talking to the moon


Jonghyun-Lonely(feat.Taeyeon)
Acepto que la culpa es mía,lo siento.
Estas fueron palabras que dijiste por costumbre.
Aunque yo sabía que tú también estabas luchando.
Probablemente piensas que soy un tonto.
Si digo que las cosas son difíciles con mi rostro llorando.
Realmente mejorará?
Si lloro y digo que duele.Quién tendrá más dificultades?
Todo el mundo estará bien.
Tal vez nos atrapamos el uno al otro.
Dentro de nuestros propios malentendidos.
No me entiendes.
Siempre que veo tus ojos preocupados.
Nena estoy tan solo,tan solo.
Siento como si estuviera solo.
Cuando te veo cansada.
Me preocupa que sea una carga para ti y que soy demasiado.
Nena estoy tan solo,tan solo.
Siento como si estuviera sola.
No quiero hacerlo obvio.
Estoy acostumbrada a soportarlo.
Entiéndeme.
Estamos juntos pero no estamos caminado juntos.
Soledad y miseria,la diferencia es sólo un recuerdo.
Pero.Por qué sigues tratando de de escribirlo como algo más?
Nena estoy tan solo,tan solo.
Siento como si estuviera solo.
No quiero hacerlo obvio.
Estoy acostumbrada a soportarlo.
Entiéndeme.
Déjame en paz.
Nena estoy tan solo,tan solo.
Siento como si estuviera sola.
No quiero hacerlo obvio para ti.
Estoy acostumbrada a soportarlo.
Entiéndeme.
Resultado de imagen de jonghyun lonely

lunes, 23 de abril de 2018

Dossier socials tema 8


                      1. Explica el sector secundari del'activitat industrial. Cerca informació sobre aquest tema i imatges.
És el procés d'elaboració de productes a partir de primeres matèries com les instal·lacions i sistemes associats.La indústria es distingeix de l'artesania,que també elabora productes,en el sistema fabril,la producció en sèrie o en cadena i l'ús de maquinàries.La indústria pròpiament dita sorgeix amb la Revolució Industrial a Anglaterra i Escòcia als segle XVIII.
La indústria és el conjunt de processos i activitats que tenen com a finalitat transformar les primeres matèries de productes elaborats,de forma massiva.Hi ha diferents tipus d'indústries, segons siguin els productes que fabriquen.Per exemple,la indústria alimentària es dedica a l'elaboració de productes destinats a l'alimentació,com el formatge,els embotits,les conserves,les begudes,etc.Per al seu funcionament,la indústria necessita matèries primeres i fonts d'energia per a transformar. 
Resultado de imagen de indústria
                      2. Explica la revolució industrial actual.
La Revolució Industrial és un concepte i una visió esbossats per Jeremy Rifkin i avalats pel Parlament Europeu,en una declaració formal aprovada al Juny de 2006.Al llarg de la història,les transformacions econòmiques ocorren quan convergeixen les noves tecnologies de la comunicació amb els nous sistemes d'energia.Les noves formes de comunicació es converteixen en el mitjà d'organització i gestió que les civilitzacions més complexes han fet possible mitjançant les noves fonts d'energia.
Resultado de imagen de revolucion industrial actual
                      3. Defineix els següents conceptes:

                              -Reconversió industrial.
Fou un procés iniciat a Espanya el 1984 que pretenia sanejar financerament a les empreses que entraren en crisi des de 1975 per l'augment dels costos energètics,modernitzar les fàbriques més antigues,adoptant noves tecnologies i fent-les més productives eliminant l'excés de producció amb dràstics ajustos d'ocupació i reducció de la plantilla laboral.Aquestes mesures van provocar grans moviments sindicals i socials contra seu.
L'objectiu de la política de reconversió és adaptar aquestes activitats a les necessitats del mercat,modernitzar-les i milorar els seus rendiments.
Resultado de imagen de reconversión industrial
                              -Deslocalització.
És el trasllat de les activitats de serveis o de producció de certes empreses cap a països de baixos salaris.Les empreses poden trobar allò que els cal per al seu desenvolupament fents servir subcontratació especialitzada en uns altres països:en aquest cas,es parlarà d'outsorcing offshore.
Resultado de imagen de deslocalizacion industrial
                     4. Per què són tan competitives les multinacionals?
Perquè si els preus són més barats hi ha més demanda.
Resultado de imagen de multinacionales
                     5. Cerca informació sobre l'explotació laboral (o explotació laboral infantil).
Fet de rebre un pagament inferior al treeball que es realitza,la qual cosa inclou des dels petits abusos fins als tallers de treball esclau.
Resultado de imagen de explotacion laboral
                     6. Cerca informació sobre l'economia submergida.
És el sector de l'economia de mercat en què alguns tipus de renda o dels recursos per generar-la no són regulats per les institucions de la societat de manera legal;és a dir,és l'activitat econòmica que no pot ser controlada i de la qual no es recapten impostos,i que no s'inclou en el producte interior brut.Encara que sovint s'utilitzen com a sinònims,una economia submergida o un mercat negre sovint inclouen activitats criminals,fonts il·legals,violacions als drets d'autor i fins i tot rentat de diners. 
Resultado de imagen de economia sumergida
Resultado de imagen de canal de suez


                1. Cerca informació sobre el Canal de Suez:

               -Què era?  És un canal artificial que enllaça el Mar Mediterrani amb el Mar Roig a través de l'Istme de Suez i aïllant la península del Sinaí.
          
               -Quins oceans unia? Unica el Mar Mediterrani amb el Mar Roig.

               -Quin recorregut feien els vaixells per anar d'un oceà a l'altre abans de la seva construcció?
Havien de viatjar al Cap Agulhas cap al sud de continent d'Àfrica. 
               -Què va representar la construcció del canal?
La construcció del canal va facilitar el transport de les mercaderies. Resultado de imagen de canal de suez

viernes, 20 de abril de 2018

Dossier socials tema 6




    1. Cerca informació sobre els següents temes. Acompanya'ls d'exemples i d'imatges explicatives:

    -Colònia d'explotació.

    -Colònia de poblament.
  
    -Protectorat.

Colònia d'explotació:Eren els més freqüents.El país dominador(metròpoli)explotava econòmicament el territori ocupat (colònia) i els governava. 
Els colons(famílies blanques) o les companyies europees s'apropiaven de les terres per crear plantacions o explotar jaciments miners.Feien servir mà d'obra indígena que cobrava salaris molt baixos.
EX:Àfrica negra i l'Extrem Orient.La típica es l'Índia.
Resultado de imagen de colònia d'explotació

Colònia de poblament:Eren colònies on s'establia població blanca emigrada d'Europa.També depenien de la metròpoli,però tenien autonomia en el govern interior.
EX:Canadà i Austràlia.
Imagen relacionada

Protectorat:Eren estats ocupats miliarment per la metròpoli.Però se'n mantenia l'organització pròpia i es respectaven les autoritats locals.
EX:Espanya i França sobre el Marroc,Anglaterra sobre Egipte.
Resultado de imagen de protectorat

Entrada lliure    1. Fes una entrada lliure amb imatges i ben elaborada. L'ESQUIZOFRÈNIA   És una malaltia mental caracteritza...